Quin és l'origen del iogurt ?

L'origen del iogurt se situa a Turquia, encara que també hi ha qui l'ubica als Balcans, Bulgària o Àsia Central.  

 

 

 

Es creu que el consum és anterior al començament de l'agricultura.  

Els pobles nòmades transportaven la llet fresca que obtenien dels animals en sacs generalment de pell de cabra. 

La calor i el contacte de la llet amb la pell de cabra propiciava la multiplicació dels bacteris àcids que fermentaven la llet. 

Aquesta es convertia en una massa semisòlida i coagulada.  

Un cop consumit el ferment lacti contingut en aquelles bosses, aquestes es tornaven a omplir de llet fresca que es transformava novament en llet fermentada gràcies als residus precedents. 

El iogurt esdevingué l'aliment bàsic dels pobles nòmades per la facilitat de transport i conservació. 

Les seves virtuts saludables eren ja conegudes a l'Antiguitat.  

Uns segles més tard se'n descobriria l'efecte calmant i regulador intestinal.  

Metchnikoff, que va rebre el premi Nobel el 1908, va ser el primer científic a intuir els efectes del iogurt a la flora intestinal.  

Va demostrar que el iogurt contenia bacteris capaços de convertir el sucre de la llet -lactosa- en àcid làctic i que aquest àcid feia impossible el desenvolupament de bacteris nocius a l'intestí derivats de la descomposició dels aliments.  

També va descobrir l'enorme quantitat de vitamines del grup B que conté el iogurt.  

El 1917, Isaac Carasso, un comerciant de Salònica, abandona Grècia amb la seva família i s'instal·la a Barcelona.  

És a la Ciutat Comtal on inicia la producció del iogurt per a la seva comercialització i venda a través de les farmàcies d'Europa Occidental. Va anomenar la seva empresa DANONE en honor al seu primer fill Daniel, fent un joc de paraules amb la primera síl·laba del nom i el vocable del número u en anglès (Dan – One).

Comentaris